Wszyscy wiemy, że należy odżywiać się zdrowo, jednak, na co dzień zwykle o tym zapominamy. Żyjemy w ciągłym pośpiechu, dlatego często jemy to, co akurat mamy pod ręką albo taki posiłek, jaki da się szybko przygotować. Bardzo dużo osób żywi się także poza domem. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że to żywienie nie sprowadza się do zamawiania dań fast food i napoi gazowanych.
Jak zacząć odżywiać się zdrowo?
Aby zacząć się zdrowo odżywiać trzeba sobie przede wszystkim uświadomić jak ważne jest jedzenie dla naszego zdrowia i samopoczucia psychicznego. Warto zatrzymać się na chwilę i rozważyć czy dotychczasowy sposób żywienia prowadzi nas w dobrym kierunku. Główne grzechy żywnościowe Polaków to pomijanie śniadań, jadanie tłustych i smażonych posiłków, unikanie warzyw, podjadanie między posiłkami i spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy. Wszystko to oczywiście można zmienić tylko trzeba sobie uświadomić, jakie korzyści może nam przynieść zmiana nawyków żywieniowych. Swoją przemianę można realizować z pomocą dietetyka, cateringu dietetycznego albo samodzielnie. Każdy sposób jest dobry, pod warunkiem, że naprawdę zapragniemy zmiany.
Zdrowe odżywianie w praktyce
Aby móc się odżywiać zdrowo trzeba przyswoić nieco wiedzy z zakresu dietetyki, funkcjonowania organizmu i składu produktów. Wskazane jest by starać się jak najwięcej posiłków przygotowywać samodzielnie, ograniczając w ten sposób kupowanie gotowych produktów. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele pysznych i zdrowych posiłków możemy przygotowywać samodzielnie. Jeśli w sklepie ekologicznym nabędziemy przyrząd kiełkownica będziemy mogli samodzielnie hodować kiełki rzeżuchy, soi, brokułu czy rzodkiewki. Taka domowa kiełkownica to doskonały pomysł dla osób, które pragną odżywiać się zdrowo i kolorowo. Gdy mamy własne kiełki możemy nowocześnie dekorować swoje sałatki, zupy i pasty, dzięki czemu będą wyglądały one jakby pochodziły z najlepszego cateringu dietetycznego. We własnym zakresie w domu czy na balkonie możemy także posiać rukolę, szczypiorek, sałatę czy pomidorki koktajlowe. W domu warto także robić zdrowe przetwory, ciasta o zmniejszonej ilości cukru i dania gotowe typu naleśniki gryczane czy placuszki bananowe.
Należy pamiętać, że w zdrowej kuchni powinna znaleźć się odpowiednia ilość świeżych warzyw i produktów pełnoziarnistych. Nie należy bać się nowych przypraw i składników. Każdy, kto pragnie prowadzić zdrowe żywienie powinien śmiało do swojego menu wprowadzać takie składniki jak czarnuszka, granat, cieciorka, olej ryżowy czy mąka kokosowa. Doskonałym uzupełnieniem będą także napary ziołowe z melisy czy rumianku.